15/07/2020 Renteloze lening voor wie huis koopt en renoveert

Wie een bestaande woning koopt in Vlaanderen kan vanaf 2021 een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten voor renovaties.

U zult die lening kunnen afsluiten bij uw bank of het lokale energiehuis. De afspraak is dat de Vlaamse overheid de rente voor haar rekening neemt.

Aan het renteloze renovatiekrediet is wel een resultaatsverplichting gekoppeld. Binnen vijf jaar na de aankoop moet u de woning grondig gerenoveerd hebben.

Behalve voor een renteloze lening komen nieuwe eigenaars ook in aanmerking voor een labelpremie van 2.500 tot 5.000 euro. Die is er voor wie zijn woning energetisch grondig renoveert. U zult aan de hand van een nieuw energieprestatiecertificaat (EPC) moeten aantonen dat u uw woning veel energiezuiniger heeft gemaakt.

De tegemoetkomingen zijn voorlopig alleen voor nieuwe eigenaars. Maar Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) belooft in een volgende fase ook te mikken op de eigenaars van bestaande woningen. 'Voor die doelgroep willen we tegen 2022 voorzien in een eengemaakte, geïntegreerde woningrenovatiepremie die het complexe systeem van energiepremies, totaalrenovatiebonussen en de Vlaamse renovatiepremie bundelt.'

Met de beslissing wil de overheid de Vlaming aanzetten zijn woning te renoveren. Dat is nodig om het Vlaamse woningenpark energiezuiniger te maken. Op dat vlak is veel werk aan de winkel als we de renovatiedoelstelling van 2050 willen halen. Tegen dan wil de Vlaamse regering de gemiddelde EPC-score van het volledige woningenpark met 75 procent verbeteren.

Bron: De Tijd, Netto, 10/07/2020, Sonja Verschueren
agent cut out
Contacteer ons X