31/03/2021 Pand duurder verkopen dankzij opfrisbeurt schilder

INVESTERING TOT DRIEMAAL TERUGVERDIEND

Veel verkopers vinden het niet waard om werken uit te voeren vooraleer de woning op de vastgoedmarkt aan te bieden. ‘We kunnen die investering nooit recupereren’ is een veelvoorkomende – en tevens foutieve – gedachtegang, eentje die bij vastgoedstylisten de wenkbrauwen doet fronsen. Want met home staging, ook vastgoedstyling genoemd, krijgt de woning voor een klein bedrag én zonder renovatiewerken een indrukwekkende opfrisbeurt. 

Een gestylede woning maakt namelijk een goede indruk, waardoor niet alleen de verkoopsprijs met 4 tot 8% toeneemt, maar het pand ook tot zes maal sneller verkocht wordt. “Gemiddeld kan de verkoper zijn investering verdrievoudigd terugverwachten”, zo vertelt Manou Rottiers, eigenaar en bezieler van Style at Home. “Zeker voor de woningen tot een half miljoen is dit rendabel en kunnen we stellen dat een investering van 3% een meerwaarde oplevert van 15%. Bovendien staan woningen normaliter ongeveer drie maanden te koop, terwijl dit na home staging kan dalen tot slechts een maand.”

Bovendien plukken ook de potentiële kopers er de vruchten van. In een steeds veranderende samenleving en met een levensritme waar tijd steeds duurder wordt, spreekt het namelijk voor zich dat een instapklaar pand extra gewaardeerd wordt. De muren schilderen, lampen ophangen en de tegels vervangen zijn stuk voor stuk taken die niet hoog op de prioriteitenlijst pronken in een drukbezet tijdschema en het is dan ook mooi meegenomen als dit reeds volledig in orde is gebracht. Kortom, een instapklare woning verkoopt en doet de potentiële koper zich sneller thuis voelen.

ALGEMENE PRINCIPES VAN HOME STAGING

EEN BREED PUBLIEK AANSPREKEN

Of het nu gaat om een instapklare loft of een overwoekerde hoeve, elk pand heeft baat bij home staging, op voorwaarde dat er geen renovatiewerken aan te pas komen. Bij een licht op te frissen woning volstaat een grondige poetsbeurt, terwijl de ingrepen iets verder gaan bij de meer doorleefde panden, gaande van grote schilderwerken, tot het leggen van een nieuwe vinylvloer of opschuren van parket en plaatsen van (al dan niet kartonnen) tijdelijke meubels. Een eerste logische stap is opruimen, het kost niets maar een netjes ogende woning bepaalt sterk de verkoopwaarde. Reisfoto’s van het gezin, muziekinstrumenten van de kinderen en religieuze symbolen van de grootouders worden even opgeborgen en de persoonlijke smaak wordt letterlijk aan de kant gezet. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde voorkeuren en om een zo groot mogelijk doelpubliek te bereiken, is neutraliteit de sleutel tot succes. “Ik zeg vaak aan mijn klanten dat een kakofonie aan stijlen chaos creëert. Romantische, klassieke decoratie gecombineerd met moderne, tijdloze meubels? Kies één stijl en trek dit door in de voltallige woning”, aldus Manou.

INSPELEN OP HET ZESDE ZINTUIG

Alle zintuigen staan op scherp zodra een potentiële koper de woning betreedt. En daar komt bij sommigen zelfs een ongekend zesde zintuig bij: de zogenaamde zin voor schalen. Kan de voltallige vriendenkring plaatsnemen in de living en is er ruimte voor die extra felbegeerde boekenkast? Een lege ruimte zorgt vaak voor een verkeerde inschatting van de beschikbare plaats, waardoor een gemeubeld pand beter verkoopt. Hoe kunnen we dit verklaren? Doordat elk referentiepunt ontbreekt, oogt een lege ruimte in eerste instantie kleiner. Daarnaast vallen minpuntjes extra op; die scheur op het plafond of dat kleine putje in de muur doen de waarde van het pand zienderogen dalen, terwijl dit vaak slechts een klein detail betreft. En daar stopt het niet, dankzij het meubilair wordt de aandacht gevestigd op de pluspunten van elke ruimte. Een tafel met acht stoelen en een driezit voor de televisie doet de bezoeker meteen wegdromen over de mogelijkheden.

Meubels zijn dus wel degelijk belangrijk en dat weet Manou als geen ander. “Te koop aangeboden woningen zijn vaak reeds volledig leeggehaald, terwijl we net weten dat een leuke inrichting beter verkoopt. Om dit te verhelpen, kan tijdelijk meubilair eenvoudig worden aangekocht of gehuurd. En dat hoeft niet veel te kosten, er zijn ondertussen veel kartonnen varianten op de markt, waardoor je reeds voor 350 euro een huis met drie slaapkamers provisoir inricht. Natuurlijk zijn er ook de luxueuzere segmenten, met stijlvolle designmeubels en bijhorend prijskaartje.”

BELANGRIJKE ROL VOOR DE SCHILDER

SCHILDERWERKEN, DE SLEUTEL TOT SUCCES

Als professionele schilder weet u als geen ander dat een klein likje verf wonderen verricht. Vastgoedstylisten zijn hiervan op de hoogte en schakelen dan ook vrijwel altijd een professionele schilder in om de vele muren op te frissen. De fijne hand en creatieve geest zijn bij dergelijke werken echter niet van belang, efficiëntie en tijdswinst des te meer als u weet dat de voltallige woning op twee à drie dagen een nieuwe uitstraling krijgt. Gebruik dan ook bij voorkeur een matte, korrelige kwaliteitsverf 9010 of 9001 met voldoende kalk, zodat de verf goed dekt en een of twee lagen voldoende zijn. Muren en plafonds schilderen zijn logischerwijs basistaken, maar ook behang en tegels van een likje verf voorzien kunnen aan het takenpakket worden toegevoegd. “Elk klein putje perfect opvullen is een tijdrovende klus. Ik geef dan ook aan mijn schilders mee dat de oppervlakkige hand voldoende is. Uiteraard spreek ik over muren en plafonds, maar ook verouderde chauffages, verkleurde meubels en afgebladerde raamomlijstingen of deuren vragen vaak een opfrissing. De taak van de schilder is bijgevolg zeer belangrijk, misschien wel het allerbelangrijkste”, zo gaat Manou verder.

OOK VOOR U ZIJN ER VOORDELEN AAN VERBONDEN

Zoals eerder aangehaald geniet zowel de verkoper als de potentiële koper van de vele voordelen van home staging, maar ook u als schilder kan uw slag slaan. Zo is het oppervlakkig herschilderen van een woning een werk van gemiddeld twee à drie dagen, perfect om tussen de grotere werken als extraatje erbij te nemen. Bovendien vorderen de werken aan een hoog tempo, aangezien een lage afwerkingsgraad met goed dekkende verf reeds volstaat. Het grootste voordeel situeert zich echter in de potentiële toekomstige opdrachten die aan het pand of de verkopers gelinkt zijn. “Indien een pand netjes onder handen werd genomen en de verkoper tevreden is van het resultaat, valt het regelmatig voor dat de schilder opnieuw gecontacteerd wordt voor werken in het nieuwe huis. We krijgen regelmatig de vraag of we een goede vakman kunnen aanraden en dan koppelen wij uiteraard altijd terug naar de schilder in kwestie. Een schoolvoorbeeld van een win-winsituatie”, zo besluit Manou.

Bron: decoratie.pmg.be - Jade Lambrecht 15/12/2020

agent cut out
Contacteer ons X