09/11/2020 Huizenjacht tijdens Corona: alles wat u moet weten!

Hulp inschakelen van een vastgoedmakelaar

Vastgoedkantoren blijven aan het werk, maar zijn verplicht om achter gesloten deuren te werken. Je kan hen dus nog steeds via telefoon of mail bereiken met al je vragen. Een makelaar mag zich wel nog verplaatsen voor waardebepalingen, het nemen van foto’s en virtuele plaatsbezoeken voor zover dit contactloos kan gebeuren. 

Wat met notarissen? 

Notariaten werden opgenomen in de lijst van essentiële beroepen. Als het noodzakelijk is, kunnen zij dus nog cliënten ontvangen. Toch doen zij er alles aan om fysieke contacten te beperken en blijven zij voornamelijk telefonisch en via mail bereikbaar. Ze bieden ook akten per videoconferentie en digitale volmachten aan. Had je al een afspraak vastgelegd? Neem dan contact op met het kantoor en vraag naar het verloop van deze afspraak.

Een woning bezichtigen is voorlopig niet meer mogelijk

Net zoals bij de eerste lockdown, mogen de plaatsbezoeken georganiseerd door zowel een makelaar als een particulier voorlopig niet meer doorgaan. Vastgoedkantoren kunnen wel online huisbezoeken inplannen zodat jouw zoektocht niet helemaal stilvalt. Notariaten kunnen in uiterst noodzakelijke gevallen afspreken met hun cliënten.

(Ver)kopen of (ver)huren als particulier

Wil je graag zelf verkopen of verhuren? Let er dan op dat je geen fysieke plaatsbezoeken mag organiseren. Maar uitstellen hoeft niet perse! Mits een beetje creativiteit kan je perfect een digitale rondleiding geven.

Heb je je droomwoning gevonden? Breng dan eenvoudig en coronaproof een bod uit via e-mail. Denk er aan dat een schriftelijk bod bindend is en hou ook rekening met de opschortende voorwaarden. Ook het tekenen van een compromis kan digitaal. Ook voor verhuur gelden dezelfde maatregelen. Er mogen dus nieuwe overeenkomsten getekend worden. Doe dit bij voorkeur wel per mail, per post of digitaal en houd rekening met de hygiëne-maatregelen bij de overdracht van de sleutels. De intredende plaatsbeschrijving wordt opgesteld via een deskundige of door de huurder en verhuurder, maar niet samen in dezelfde ruimte.

Help, ik heb een verhuis gepland!

Hoewel je niet de hulp van al je vrienden en familie kan inschakelen, is een verhuis nog steeds toegestaan. Je kan en mag de verhuisactiviteiten zelfs door een verhuisfirma laten uitvoeren. Uiteraard gelden hier ook voorwaarden, zo moet de verhuisfirma de volledige verhuis voor zijn rekening nemen én de voorzorgsmaatregelen altijd kunnen toepassen. Heb je moeite met stilzitten? Denk dan goed na voor je een firma inschakelt, want helpen is namelijk niet toegestaan.

Heb je zelf nog een vraag? Laat het ons dan zeker weten op info@vastgoeddevos.be (kantoor Evergem) of op pajottenland@vastgoeddevos.be (kantoor Pajottenland).

Bron artikel: Zimmo Blog by MVE on 04/11/2020
agent cut out
Contacteer ons X