02/03/2023 45 jaar Vastgoed De Vos !!
Verkoop of verhuur uw woning GRATIS met Vastgoed De Vos !!!, (zie actievoorwaarden)
Als grootouders overlijden, erven de kinderen in eerste instantie. Maar vaak zijn ze al gepensioneerd en hebben ze hun schaapjes grotendeels op het droge. Hun kinderen daarentegen - de kleinkinderen van de overleden grootouders - zitten volop in de fase waarin een duwtje in de rug welgekomen is.
Ouders die daarom liever willen dat de erfenis een generatie overslaat, kunnen sinds 2003 hun erfenis verwerpen in het voordeel van hun kinderen. Zo’n erfenissprong van grootouders naar kleinkinderen levert een fiscaal voordeel op omdat slechts een in plaats van twee keer erfbelasting betaald wordt.
Toch kent die erfenissprong geen succes. Voornamelijk omdat het een alles-of-nietsverhaal is. De erfenis integraal verwerpen is voor velen een brug te ver en de keuze om te verwerpen moet relatief snel gemaakt worden, binnen vier maanden na het overlijden.
De doorgeefschenking die Vlaanderen in september 2018 invoerde, kent die obstakels niet. Met een doorgeefschenking kan iemand een deel van zijn erfenis doorschenken aan zijn eigen afstammelingen. Wie erft, heeft een jaar om die schenking door te voeren. De erfbelasting die de ouders op hun erfenis betaalden, wordt afgetrokken van de verschuldigde schenkbelasting, waardoor de schenking in de praktijk meestal belastingvrij gebeurt.
‘Niet elke erfenis komt in aanmerking voor een doorgeefschenking’, zegt notaris Carol Bohyn. ‘De kleinkinderen aan wie wordt doorgeschonken zijn het best volwassen. Bovendien moet de erfenis groot genoeg zijn, want behalve het deel dat de erfgenaam wil behouden, moet een deel overblijven om door te geven.’
De voorbije twee jaar werd op die manier voor 150 miljoen euro uit erfenissen doorgesluisd naar de klein- of zelfs de achterkleinkinderen. 1.200 klein- en achterkleinkinderen ontvingen gemiddeld 125.000 euro uit de erfenis van hun overleden (over)grootouders. De schenker is gemiddeld 70 jaar, de begunstigde 39.
De doorgeefschenking kan zowel met (een deel van) een geërfde spaarrekening als met (een deel van) een geërfde woning. In twee op de drie gevallen wordt vastgoed doorgeschonken met een doorgeefschenking. De verklaring daarvoor is tweeledig. Ten eerste is de potentiële belastingbesparing groter. Cash en roerende goederen schenken kost 3 procent, ongeacht de waarde van de schenking. De schenkbelasting voor vastgoed daarentegen klimt naar 27 procent. Bovendien is de doorgeefschenking de enige manier om vastgoed belastingvrij te schenken. Wie geld schenkt, kan ook met een eenvoudige hand- of bankgift ontsnappen aan de schenkbelasting omdat die niet moeten worden geregistreerd.
Het volstaat dat de erfgenaam ‘de waarde’ van de geërfde goederen schenkt. Dat zijn niet noodzakelijk de goederen zelf. Wie een beleggingsportefeuille erft, kan de waarde van die portefeuille doorschenken. Hij hoeft niet per se de effecten uit handen te geven. Wie een bouwgrond of een woning erft, kan ook cash doorschenken. Maar wie roerende goederen erft, kan niet belastingvrij een woning of een bouwgrond met die waarde doorschenken. Het voorbeeld van vader Mark die doorschenkt aan zijn enig kind Bart hiernaast maakt een en ander duidelijk.