08/04/2020 Einde huur in tijden van Corona

De huurwaarborg dient als garantie voor de verhuurder, zodat hij niet met lege handen achterblijft als de huurder zijn verplichtingen niet nakomt. 'Die verplichtingen lopen de volledige huurtermijn, wat impliceert dat dit bedrag in de loop van een contract niet gebruikt kan worden om achterstal mee te regelen', zegt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform. 'Dat betekent dat de huur moet worden betaald of, als dat niet mogelijk is en er toch een achterstal ontstaat, de niet-betaalde huur aangezuiverd moet worden zonder een beroep te doen op de huurwaarborg.'

Vlaams minister van Financiën en Wonen Matthias Diependaele (N-VA) maakte vorige week richtlijnen bekend voor huurders en verhuurders, omdat de coronamaatregelen soms tot moeilijke situaties leiden. Eén van de vragen waarop een antwoord kwam, was of een huurder die het moeilijk heeft, zijn huur nog moet betalen.

Het betalen van de maandelijkse huurprijs is één van de essentiële verplichtingen van de huurder. U bent als verhuurder niet verplicht de opschorting van betaling van huurgeld te aanvaarden.

Maar gezien de erg uitzonderlijke omstandigheden raadt de Vlaamse regering verhuurders aan zich soepel en menselijk op te stellen. U zou kunnen overeenkomen dat slechts een deel van de huurprijs nu betaald wordt, en het saldo vanaf een latere datum. Zet die afspraken wel op papier.

Bron @DeTijd Immo, 04/04/2020
agent cut out
Contacteer ons X