09/06/2021 Wanneer moet u uw gezinswoning aangeven?

Eigenaars van vastgoed betalen elk jaar onroerende voorheffing. Daarmee hebt u voor het huis of appartement waar u woont, afgerekend met de fiscus.

U hoeft uw gezinswoning dus niet aan te geven in vak III van de jaarlijkse belastingaangifte. Dat is al zo sinds 2015, maar blijkbaar gaven veel belastingplichtigen hun gezinswoning toch aan. Daarom begint vak III van uw belastingaangifte dit jaar met de waarschuwing dat u uw ‘eigen woning’ niet moet aangeven.

Professioneel gebruik

Een uitzondering op die regel van niet-aangifte is als u een deel van uw gezinswoning voor uw beroep gebruikt. Denk aan het thuiskantoor waarvoor u beroepskosten inbrengt. U moet het gedeelte van het kadastraal inkomen dat betrekking heeft op die ruimte wel aangeven. Dat wordt echter niet belast, het wordt geacht in het beroepsresultaat begrepen te zijn.

Ander vastgoed

Ander vastgoed dan uw gezinswoning moet u altijd aangeven en kan een tweede keer belast worden via de personenbelasting. Dat gaat onder meer over een tweede verblijf, een verhuurd pand en gronden.

Bron: De Tijd/Netto, 02/06/2021, Petra De Rouck
agent cut out
Contacteer ons X