20/02/2017 Nieuwe isolatienormen “2020”

Nieuwe isolatienormen “2020” – Wat brengen deze wijzigingen met zich mee?

De Belgische overheid streeft ernaar dat alle woningen tegen 2020 voldoende zijn geïsoleerd.
In dat kader heeft ze dan ook beslist om nieuwe , strengere isolatienormen op te leggen voor alle woningen die voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

We vragen aan Bert De Vos, bestuurder bij Vastgoed De Vos wat deze nieuwe normen nu precies met zich meebrengen?

Praktisch gezien komt het er op neer dat je dak verplicht geïsoleerd moet zijn waarbij de R-waarde (een waarde om te meten hoe goed iets isoleert) minimum 0,75m2 K/W dient te halen, aldus Bert De Vos. 

Dit geldt voor alle kamers en zelfstandige woningen zoals studio’s , eengezinswoningen en appartementen. Hou er dus rekening mee dat ook de eigendom die u verhuurt dient te voldoen aan deze nieuwe wetgeving.

Bovendien moeten ook de ramen van alle woningen minstens over dubbelglas beschikken, de dubbelglasverplichting geldt voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van de woning.

Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus “voorlopig” nog geen dubbel glas te hebben.

De gevolgen bij het niet uitvoeren van deze werken, zijn niet te overzien, bij controle door de wooninspecteur kan deze strafpunten toekennen.

Bij een teveel aan strafpunten riskeert de woning in aanmerking te komen voor ongeschiktheidverklaring door de burgemeester. Dat betekent in de praktijk dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te laten verklaren.

Invloed? 

Bert De Vos laat er alvast geen twijfel over bestaan : deze normen zullen een enorme impact hebben voor de woningen op de huurmarkt, het is dus voor de verhuurders van levensbelang om op deze evolutie voorbereid te zijn.

Bij Vastgoed De Vos weten ze wel raad om eigenaars bij te staan met optimaal advies.  Wij hebben inderdaad naast onze huidige dienstverlening die bestaat uit herverkoop-verhuur-syndic en rentmeesterschap ook renovatiespecialisten in huis die klaar staan met gratis advies.

Meer te weten komen of meteen een afspraak regelen? 

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer wetenVerder gaan