20/05/2020 Paspoort van uw woning kan ook gedeeld worden

Eigenaars kunnen de woningpas, die alle attesten en nuttige gegevens over uw woning bundelt, nu tijdelijk delen met geïnteresseerde kopers of huurders.

De woningpas, gelanceerd in december 2018, is een gratis digitaal paspoort voor alle woningen in Vlaanderen. In dat paspoort worden de gegevens die de Vlaamse overheid over uw woning heeft gebundeld. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van het gebouw, de bodeminformatie, of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, maar ook het energieprestatiecertificaat (EPC) en de EPB-aangifte worden erin opgenomen. EPB staat voor energieprestatie en binnenklimaat, en omvat de energievoorwaarden die gehaald moeten worden voor nieuwbouw. Het energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig een woning is.

Het bundelen van al die gegevens maakt het gemakkelijker om informatie terug te vinden als u uw woning verkoopt of verbouwt. Daar komt heel wat papierwerk bij kijken. Tot nog toe was de informatie in de woningpas alleen voor de eigenaar van de woning bestemd. Maar nu kunt u die ook met derden delen. ‘Dat kan met een geïnteresseerde koper of huurder zijn, maar ook met een professional, zoals een renovatiebegeleider, een architect, een makelaar of een notaris’, zegt Tine Vande Casteele van het Vlaams Energieagentschap.

Hoe gaat dat in zijn werk? ‘Om de woningpas te delen moet je als eigenaar een unieke eenmalige activatiecode per persoon genereren. Die code is een week geldig’, legt Vande Casteele uit. Binnen de week moet die andere persoon de code activeren, om voor een bepaalde periode toegang te krijgen tot de volledige woning pas. De eigenaar kan die periode zelf instellen, verlengen of verkorten.

Elke maand consulteren zowat 8.000 gebruikers de woningpas. Het gaat wel niet om unieke gebruikers. ‘We hopen dat het instrument - nu het gedeeld kan worden - meer gebruikt wordt bij bepaalde processen van verkoop, verhuur of renovatie en zo bekender raakt. Een uitbreiding van de data en de functionaliteiten is daarbij essentieel’, erkent Vande Casteele. ‘Stelselmatig komen er meer partners bij.’

Appartementen

Zo zitten nog een aantal zaken in de pijplijn, en zal de woningpas binnenkort aangevuld worden met de attesten over woningkwaliteit (technische verslagen, conformiteitsattesten, info over ongeschiktheid of onbewoonbaarheid) en een tool om de woningkwaliteit zelf na te gaan.

‘Ook het EPC voor gemeenschappelijke delen zullen we ontsluiten. In het najaar volgt nog een functionaliteit waarbij een eigenaar als hij dat wil eigen renovatiewerken kan toevoegen in de woningpas. We ontsluiten ook automatisch de energetische renovatiewerken waarvoor een premie door de distributienetbeheerder toegekend werd. Zo krijgt de gebruiker op een tijdslijn een overzicht over de werken.’

De woningpas bestaat momenteel vooral voor huizen. In theorie is de identikit ook beschikbaar voor appartementen, maar in de praktijk zijn er weinig paspoorten voor flats. Dat komt omdat de FOD Financiën de beschikbare adresinformatie niet altijd kent tot op het niveau van het busnummer. Ook dat moet in de toekomst worden aangepakt.

Bron: De Tijd, Netto, 19/05/2020, Sonja Verschueren
agent cut out
Contacteer ons X