29/01/2020 Aangifteplicht voor buitencamera?

U heeft een bewakingscamera geplaatst bij uw woning of u overweegt om dat in de toekomst te doen. In dat geval is mogelijk tegen 25 mei 2020 een aangifte nodig op basis van de Camerawet. Hoe zit dat precies?

Wanneer geldt de Camerawet?

Niet voor een videoparlofoon. Een parlofoon aan uw voordeur die enkel de persoon filmt die aanbelt, valt niet onder de Camerawet.

Wel voor bewakingscamera. Zodra u met uw camera echter de bedoeling heeft om misdrijven op te sporen of overlast te registreren, valt u wél onder de Camerawet (wet 21.03.2018, BS 16.04.2018) .

Geldt ook privé! De wet geldt niet enkel voor camera’s in een supermarkt of op een industriële site, maar ook voor een bewakingscamera aan de ingang van uw woning.

Gewijzigd in 2018. Een nieuwe wet voorzag nieuwe spelregels sinds 25 mei 2018.

Overgangsregeling tot 25 mei 2020. Voorheen moest u een nieuwe camera aangeven bij de Privacycommissie. Ook deze camera’s moet u tegen 25 mei 2020 registreren volgens de nieuwe procedure.

Wat is er precies van belang?

Verplicht pictogram aanbrengen. Wie een bewakingscamera installeert, moet altijd met een pictogram mensen verwittigen dat ze gefilmd worden. Op dit pictogram staan verplicht de contactpersoon en de verantwoordelijke die instaat voor de verwerking van de beelden.

TIP Meer informatie over de verschillende verplichtingen die u heeft en ook over het pictogram dat nodig is, vindt u op https://www.besafe.be/nl .

Recht op privacy. U mag niet te ver gaan in het schenden van de privacy. Een camera die niet enkel eventuele inbrekers filmt, maar ook het doen en laten van uw buren of van passanten, is niet toegelaten. U mag de camera dus nooit richten op de openbare weg of de buren, wel op de voordeur of de garagepoort.

Bewaartermijn. De camerabeelden mogen bewaard worden voor een periode van maximaal één maand. Wanneer de beelden een bijdrage kunnen leveren tot het oplossen van een misdrijf of het identificeren van een dader, slachtoffer of getuige, mogen ze langer bewaard blijven.

Let op! Overtredingen van de Camerawet, zoals het niet plaatsen van het pictogram of het niet aangeven van de camera, kunnen bestraft worden met een geldboete van € 800 tot € 160.000.

Aangifte nodig van ‘buitencamera’

Niet voor privécamera die enkel binnen filmt. Indien u een particulier bent die alleen de binnenkant van zijn privéwoning filmt, hoeft u geen aangifte te doen bij de politiediensten. U moet dan enkel een pictogram plaatsen.

Zo niet, online aangifte nodig. Vanaf het moment dat u een ondernemer bent of een particulier die buiten zijn privéwoning filmt met een bewakingscamera die bv. op de voordeur of de garage gericht is, moet u altijd een aangifte doen via http://www.aangiftecamera.be .

Naast een aangifte moet u ook een register van beeldverwerkingsactiviteiten bijhouden. Daarin noteert u bv. wanneer de camera filmt. Een model vindt u op https://www.gegevensbeschermingsautoriteit.be/model-voor-een-register-van-de-verwerkingsactiviteiten. Dat register moet u invullen en up-to-date houden (elektronisch of op papier), maar hoeft u niet door te sturen. Enkel na verzoek moet u dat doen.

(bron: Tips & Advies Vastgoed dd. 27/01/2020)

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer wetenVerder gaan