16/12/2019 Nieuw vanaf 2020: strengere isolatieregels!

In het nieuwe jaar verandert er heel wat, zo ook voor huiseigenaars/verhuurders. Vanaf 1 januari 2020 is dak- en raamisolatie namelijk verplicht.
Isoleer je onvoldoende, dan riskeer je een hoeveelheid strafpunten die op zich voldoende zijn om te besluiten tot de ongeschiktheid van de woning of het appartement.

WAT ZIJN STRAFPUNTEN? 

Voor elk huurpand zijn woonnormen uitgevaardigd, waaraan je woning of appartement moet voldoen om verhuurd te mogen worden. Vanaf 2020 werkt men hiervoor met een strafpuntensysteem. Scoor je meer dan 15 strafpunten, dan loop je het risico op een onbewoonbaarverklaring!
 

DAKISOLATIE

Per 1 januari 2020 levert een onvoldoende dakisolatie meteen 15 strafpunten op. Bij controle zal je huurpand dus mogelijks onbewoonbaar verklaard worden.
 

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen en huurwoningen tegen 2020 voorzien zijn van isolatie. De verplichte dakisolatie moet voldoen aan de R-waarde of warmteweerstand van minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt). Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4 cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.
 

Bewijs van dakisolatie (of zolderisolatie) kan je leveren door middel van het energieprestatiecertificaat (EPC) of het postinterventiedossier van je woning of je appartement.
 

RAAMISOLATIE

Niet alleen het dak zal geïsoleerd moeten zijn, ook de ramen hebben in 2020 maar beter dubbel glas. Vooral de ramen in leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers dan. Voor ramen in traphallen, inkomhallen en gangen is men minder streng.
 

Tot en met 31 december 2022 levert een raam met enkele beglazing 3 strafpunten op. Heb je meerdere ramen met enkele beglazing, dan krijg je onmiddellijk 9 strafpunten. Vanaf 2023 zal het ontbreken van dubbele beglazing op zich volstaan om over te gaan tot het ongeschikt verklaren van je huurpand.
 

ROOKMELDERS

Vanaf 1 januari 2020 moeten ook alle woningen uitgerust zijn met een rookmelder of branddetectiesysteem. Dit geldt trouwens voor àlle woningen en appartementen, ook diegene die niet verhuurd zijn! 

(Bron: zimmo, Notaris.be)

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer wetenVerder gaan